Everyday stories

Bij deze een ode aan “alledaagse verhalen”.

We vertellen dagelijks erg veel verhalen, of het nu aan de keukentafel, op een verjaardag of tegen vrienden gebeurd.
Eigenlijk denken we nooit echt na over de verhalen die we dagelijks vertellen. Maar waarom vertelt eigenlijk iedereen verhalen en hoe komt het dat het vertellen van verhalen altijd al een belangrijk rol heeft gespeeld in het leven van mensen.

De geschiedenis

Het vertellen van verhalen begon al in de tijd dat volksstammen nog zeer primitief leefden. Er moest een bepaalde (hierarchische) orde gebracht worden in de groep. Dit werd gedaan door het vertellen van verhalen die iedereen begreep. Op deze manier was iedereen op de hoogte van hetzelfde begrip en kon het gegeven gedeeld worden. Daarnaast zorgt het kennen van een gezamelijk feit voor eenheid in een groep en het bevestigd een maatschappij.

Heb je ook weleens het gevoel dat je een verhaal gewoon echt MOET vertellen. Dit zou goed kunnen komen doordat verhalen een zeer grote impact hebben op onze cognitieve sociale vaardigheden.

Men zou kunnen denken dat het juist onpraktisch is om met je gedachten in een fantasiewereld te verblijven die minder belangrijk is dan de reeele fysieke wereld.
Steven Pinker, een evolutie psycholoog op de universiteit van Harvard vertelt in “Philosophy and Literature April 2007” dat het vertellen van verhalen juist zeer belangrijk is, voor het opbouwen van relaties binnen een sociale groep. Hierdoor is het vertellen van verhalen dus in de evolutie van mensen een niet te verwaarlozen gebeurtenis. Daarnaast vertelt hij dat het vertellen van verhalen een goede methode is om te onderwijzen.

Onderwijs

Het vertellen van verhalen is al lange tijd de basis van het onderwijs. Vroeger werden tradities doorvertelt van generatie tot generatie. En nu is het eigenlijk niet anders.
Een verhaal kan vertelt worden om de volgende redenen:

Om te wijzen op wenselijk sociaal gedrag en een voorbeeld te stellen. (Bijvoorbeeld je mag niet stelen. )
Om te onderwijzen over feiten. (Bijvoorbeeld geschiedenis.)
Om te onderwijzen in vaardigheden. (Bijvoorbeeld taal en rekenen. )

Empathie

De kunde om je in te leven in de gevoelens van anderen en jezelf kunnen verplaatsen in anderen draagt bij tot het kunnen begrijpen van emoties van anderen en de communicatie met je medemens. Zonder empathie praat je langs elkaar heen of ontstaan er meningsverschillen. Empathie steunt ook op een goed ‘lezen’ of verstaan van verbale en non-verbale communicatieboodschappen van anderen.

Het vertellen van verhalen zorgt ervoor dat het gevoel van empathie wordt versterkt. Zonder verhaal, geen inlevingsvermogen.
Empathie is denk ik ook het belangrijkste gegeven in hedendaagse storytelling als Experience branding tool. Het verhaal moet authentiek zijn en emoties opwekken.

Wegdromen

Het vertellen van verhalen kan ook een manier zijn om aan dagelijkse zorgen te ontsnappen. In een fantasiewereld leven kan heerlijke ontspanning zijn. Dat is ook een van de redenen dat we massaal films en tv-programma’s kijken. Het is toch fantastisch dat we een fantasie hebben.

Een mooi voorbeeld hiervan is de film Bridge to terabithia. Een verhaal over twee jonge vrienden die een sloot oversteken om naar hun fantasiewerld Terabithia te ontsnappen. Een prachtig verhaal dat je terug doet verlangen naar de fantasiewereld van een kind.

Kinderen durven vaak nog te leven in een fantasiewereld. Ik heb zelf vaak genoeg op ons pleintje, met mn zusje en een vriendinnetje, op zelfverzonnen wezens gejaagd a la powerpuff girls. Helaas raken we die reeele fantasien als volwassenen kwijt en schamen we ons zelfs voor fantasien van die orde. “Doe niet zo kinderachtig” is een vaak genoemde schaamquote. Mijn missie wordt om m’n kinderlijke fantasie weer optimaal te benutten. Volgens mij wordt je daar ook een betere creatief van.

Identiteit

Iedereen heeft een verhaal. Een vrolijk, verdrietig, bijzonder, gewoontjes of radicaal verhaal. Het is belangrijk dat je anderen kunt vertellen wie je bent, om je identiteit te bevestigen. Als je je dag zou moeten doorbrengen zonder een enkel verhaal te vertellen, zou je dag toch erg saai worden. Dan kan je alleen maar vragen stellen en antwoorden geven. Een logisch verband zou dan ontbreken en je zou je levensverhalen niet meer kunnen delen met anderen. Daarnaast zou je denk ik minder lachen, aangezien er meestal wordt gelachen om anekdotes.

In de reacties kan je een verhaal posten wat je vandaag vertelt hebt, ik ben benieuwd!

Advertenties
Comments
2 Responses to “Everyday stories”
 1. Jan Klaasen schreef:

  Door de regenbuien, die vandaag over ons kikker landje trokken, is er weer een mooie zomerdag letterlijk in het water gevallen. Het was echt een dag om lekker bij de openhaard een ouderwet bordspel te spelen. Samen met familie en vrienden een wijntje te drinken en te genieten van de regen. Ja, genieten van de regen, want dat kan ik ook zo af en toe. De regen die met een ritme op de ramen en daken tikken. Dat heeft ook wel wat. Vooral als er dan onweer bij komt. Heftige flitsen en harde donders wisselen elkaar af. En dan met zijn allen tellen hoe ver de onweer dan is.
  Voor de rest was deze zondag een rustige uitrust dag.
  En hoe gaat jullie verhaal?

 2. Gregory schreef:

  Hey!
  Ik doe een onderzoek rond Storyteling in een bedrijf voor mijn masterproef, iemand tips rond wat ik precies kan onderzoeken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: